Hobby
Home.Hobbyhoek.Mijn werk.Op stap.Fotoalbum.Fotografie.Linken.Contact.

Mijn motivatie

Er zitten in deze film zoveel elementen die mij aanspreken: koene held redt schone vrouw in nood, komische elementen door raamvertelling met grootvader en zieke kleinzoon, flitsende schermduels, steekspel met de tong.

 

‘The Princess Bride’ is een film uit 1987, gebaseerd op de roman uit 1973 geschreven door William Goldman. De film combineert komedie, avontuur, romantiek en fantasie.

De film werd geregisseerd door Rob Reiner aan de hand van een scenario door Goldman. Het verhaal wordt in de film gepresenteerd als een sprookje wat door een grootvader (Peter Falk) wordt voorgelezen aan zijn zieke kleinzoon (Fred Savage), waardoor de verhalende stijl van het boek in de film doorklinkt.

 

Het verhaal

De hoofdvertelling van de film wordt omlijst door een scene tussen een kleinzoon en zijn grootvader. De kleinzoon ligt thuis ziek en grootvader komt langs om hem een verhaal te vertellen. De film is de uitwerking van de vertelling, bij tijd en wijle onderbroken door commentaar van kleinzoon of grootvader.

Verder in kort bestek: knecht wordt verliefd op boerendochter, trekt de wijde  wereld in om fortuin te zoeken als basis voor huwelijk. De schone vrouw wordt ontvoerd, mysterieuze held achtervolgt ontvoerders, vecht schermduel uit, worstelt met reus en meet zijn vernuft met genie. Hij overwint en bevrijdt de schone vrouw. Prins bedreigt de prille geliefden, marteling, bedrog, magie, gevechten en men rijdt op witte paarden de zonsondergang en het geluk tegemoet.

 

Meer in detail: lees dit Word document.

 

Het filmen

De 'Cliffs of Insanity' zijn in werkelijkheid de 'Cliffs of Moher' in County Clare, Ierland.

De film is op verschillende locaties in Engeland en ierland opgenoemn:

Burnham Beeches, Buckinghamshire, Engeland

Castleton, Derbyshire, Engeland

Cliffs of Moher, County Clare, Ierland (voor de 'Cliffs of Insanity')

Haddon Hall, Bakewell, Derbyshire, Engeland

 

Cary Elwes en Mandy Patinkin leerden voor de film schermen (zowel links- als rechtshandig), waarbij zij al hun vrije tijd tijdens de productie met elkaar en een leraar oefenden. Al het schermen in de scene is door henzelf uitgevoerd. Alleen bij beide salto's werden stuntmannen gebruikt.

 

André the Giant had vlak voor de opname een operatie aan zijn rug ondergaan en kon, ondanks zijn veel grotere omvang, niet het gewicht dragen van de veel lichtere Cary Elwes en Robin Wright in de scène aan het einde van de film. Voor de worstelscène, waar het lijkt alsof Westley aan de rug van André hangt, liep hij eigenlijk over een talud net buiten zicht van de camera bij close-ups. Voor de shots van grotere afstand nam een stuntdubbel de plaats van André in. Als je wat beter kijkt dan is het duidelijk dat de dubbel veel kleiner is dan André.

 

Voor de scène waarin graaf Rugen Westley op zijn hoofd slaat, had Cary Elwes Christopher Guest toestemming gegeven om hem echt te raken. Guest raakte hem zo hard dat de opnames een dag stillagen terwijl Elwes naar het ziekenhuis ging.

 

Hieronder links de trailer en rechts de geweldige schermscene.

Film
De tegenstanders: slimmerd Vizzini, de reus Fezzik en de zwaardvechter Montoya
Buttercup en Westley

Princess Bride

 

Uitgekomen: 1987

 

Land: USA