Hobby
Home.Hobbyhoek.Mijn werk.Op stap.Fotoalbum.Fotografie.Linken.Contact.

In mijn herinnering las ik dit boek voor het eerst in de bus onderweg naar de boot naar Engeland. Het is april 1976 en ik verdiep mij in een schattig en intrigerend meisje: Anna

 

Zoals de achterkant van de Nederlandse vertaling beschrijft:

 

' t Verschil tussen 'n mens en 'n engel is heel makkelijk. Bij 'n engel zit het meeste aan de binnenkant en bij 'n mens aan de buitenkant.' Dit zijn woorden van de zesjarige Anna, soms ook Muisje, Zoem-Zoem of Pretvogeltje genoemd. Toen ze vijf jaar was, wist Anna helemaal zeker wat de bedoeling van het bestaan is, zij kende de zin van de liefde en was een persoonlijke vriendin en medewerkster van Meneer God. Met zes jaar was Anna theologe, wiskundige, filosofe, dichteres en tuinierster. Als je haar een vraag stelde, kreeg ie altijd antwoord - op een gegeven ogenblik. In bepaalde gevallen kon het wel weken of maanden duren; maar uiteindelijk, als zij de tijd ervoor rijp vond, kwam het antwoord altijd: direct, eenvoudig en zeer raak.

Anna was nog geen acht jaar toen ze tengevolge van een ongeluk overleed. Ze viel uit een boom toen ze een poesje wilde redden. Met een brede glimlach op haar gezichtje zei ze op haar sterfbed: 'Ik wed dat Meneer God mij hierdoor naar de hemel laat komen'.

 

Het - authentieke - verhaal van de kleine Anna speelde dertig jaar geleden. De toen negentienjarige Fynn -'mijn echte naam doet er niet zoveel toe, aangezien al mijn vrienden mij Fynn noemden en dat is zo gebleven' - pikte haar letterlijk op uit de goot en nam haar mee naar huis.

 

Dit boek is het verslag van drieëneenhalf jaar uit Anna's korte leven. Een kennismaking met een uitzonderlijk boeiend kind, dat altijd in discussie was. Met zichzelf, met Fynn, met Meneer God. Een kind met grote vindingrijkheid; eerlijk en onbevooroordeeld. Een begaafd en wijs kind, maar zonder pedanterie.

Een hartveroverend kind.

Wie dit boek leest en Anna leert kennen, zal zich kunnen voorstellen welk een diepe indruk de persoon van Anna in het leven van Fynn heeft achtergelaten.

 

'Ik heb Anna zo ongeveer drieëneenhalf jaar gekend. Er zijn mensen die zich ergens op beroemen: de eerste solo-zeiltocht rond de wereld, de eerste wandeling op de maan of een andere heldendaad. ledereen kent zulke mensen. Er zijn niet veel mensen die van mij gehoord hebben, maar ook ik heb recht op roem: want ik heb Anna gekend. Voor mij was dit het allergrootste avontuur.'

 

En een recensie op het web schrijft:

Dit boek is vanaf de eerste druk (1974; van 1976 dateert de Nederlandse vertaling) zeer geliefd geweest; dit is de (ongewijzigde) 25ste (Nederlandse) druk. Fynn beschrijft hoe hij in zijn jeugd in Oost-Londen (jaren dertig) de vijfjarige Anna van de straat heeft geplukt en mee naar huis genomen, waar zijn moeder zich over haar ontfermde. Anna heeft een volstrekt vertrouwen in Meneer God en leert Fynn met haar ogen te kijken naar God, die in elk aspect van het leven aanwezig is. Samen verkennen ze het nachtleven van Oost-Londen, natuurkundige verschijnselen, poezie en filosofische kwesties. Anna heeft een bijzondere manier van leren: zij geeft het antwoord en Fynn moet de vraag stellen: 'In mijn binnenste', zegt ze hem. Pas na haar dood - Anna sterft op achtjarige leeftijd - als hij het jaren later opbrengt haar graf weer te bezoeken, weet hij eindelijk het antwoord op de vraag: waar is Anna? M.J. Langeveld, hoogleraar pedagogiek, citeert in zijn voorwoord een collega die 'Fynn' (Sydney G. Hopkins) kende en ervan overtuigd was dat Fynn hier werkelijk een loflied schrijft op Anna en haar Meneer God. Geillustreerd met zwart-wittekeningen

 

Wikipedia, in het Engels, over boek en schrijver

 

Boeken
Omslag Hallo meneer God... met Anna

Hallo meneer God...

Met Anna

 

Door Fynn

 

Uitgekomen: 1974

 

Land: Engeland