Hobby
Home.Hobbyhoek.Mijn werk.Op stap.Fotoalbum.Fotografie.Linken.Contact.

Bijna jaarlijks herlees ik het boek minstens één maal. Het is Dokter Mystéro van de Franse schrijver Paul d’Ivoi.

 

Hij schreef het onder de titel Docteur Mystère in 1900. Mijn exemplaar komt uit de boekenkast van mijn vader en op het schutblad staat 5 dec. 1942. De sporen van die jaren zijn ook zichtbaar aan de kaft. Apart om een boek te lezen niet alleen met teksten uit jaren van voor mijn geboorte, maar het boek zelf is ouder dan ik ben.

 

Het boek verhaalt de avonturen van Dokter Mystéro die naar zijn geboorteland India reist om het volk te bevrijden van het juk van de Brahmanen. Hij wordt bijgestaan door de Franse scheepsjongen Krekel en de uit India ontvoerde Anoor. Zij doorstaan ellendige situaties, trotseren de dood, maar vinden het geluk. Anoor en Krekel bij elkaar en de mysterieuze dokter bij de oudere zus van Anoor, Na-Indra. De dokter overwint door zijn superieure intellect en wetenschappelijke kennis van natuurkunde, maar ook magische elementen spelen een rol.

 

Boeken
Omslag van mijn exemplaar van Dokter Mystero

Paul D'Ivoi (Paul Deleutre 1856 - 1915) was veruit de meest commercieel welvarende en invloedrijke opvolger van Jules Verne. Hij was de auteur van een uit 21 delen bestaande serie, Les Voyages Excentriques (excentrieke reizen) bedoeld om te concurreren met Verne's Les Voyages Extraordinaires (wonderreizen) De verhalen kwam het grootste deel eerst in serie vorm uit in Le Journal des Voyages en werden vervolgens gepubliceerd in boekvorm door Furne tussen 1894 en 1914.

De jonge Paul begon als literair criticus en kroniekschrijver in het Journal des Voyages alvorens een carrière als romanschrijver na te streven.

 

D'Ivoi's romans waren meer avontuur-georiënteerd dan Verne, en werden geschreven in een sneller tempo. Ze waren bedoeld meer om te vermaken dan om te leren. Ze omvatten een scala van futuristische machines, zoals ongelooflijke vliegtuigen, onderzeeërs, raketten, super-krachtige wapens, enz.

De helden uit de verhalen trokken rond de wereld, onderzochten de bodem van de oceanen, of veroverden de atmosfeer. Ze bevochten een duizelingwekkende verscheidenheid van gekke wetenschappers, internationale samenzweringen, en megalomane tirannen. Ze vonden door opgravingen het bewijs van oude ontwikkelde beschavingen. Kortom, ze deden alles als de helden van die tijd.

 

Bron: www.coolfrenchcomics.com

 

Wikipedia, in Duits, over de schrijver

 

Cover boek Le docteur Mystere
Cover boek Le docteur Mystere

Dokter Mystéro

 

Door Paul d’Ivoi

 

Uitgekomen: 1900

 

Land: Frankrijk