Zurek (trad. Poolse soep)
Ingrediënten
Bron
Internet, na de soep tijdens de Polenreis enkele malen te hebben gegeten, o.a. Bij ‘restaurant ’Sosja’ nabij Przyslup.
Bereiding
Voorbereiding ‘vergist roggemeel’(2 -
Doe 100 gram grof gemalen roggemeel in een glazen pot of in een pot van aardewerk en giet er een halve liter warm water overheen. Dek de pot af met bakpapier waarin een paar gaatjes zijn geprikt (zet het papier met een elastiekje of een touwtje vast). Laat de pot op een warme plek gedurende twee of drie dagen staan tot hij een beetje zuur begint te ruiken.
Bereiding
De witte worst in schijfjes snijden en even in de olie aanbakken. Daarna de soepgroenten en de schijfjes worst in een pan doen en anderhalve liter water toevoegen. Een uur laten koken en dan de soepgroenten uit de pan halen. Nu de halve liter vergist roggemeel bij de bouillon voegen en ook de twee teentje knoflook, de marjolein en de citroen. Heel even laten doorkoken en de citroen weer verwijderen. Nu de zure room met een beetje van de soep losroeren en vervolgens door de soep mengen.
Leg in iedere soepkom een half hardgekookt ei en schep de soep er overheen.
Eventueel iets pittiger maken met een lepel geraspte mierikswortel.
Opmerking
Wij kregen de eieren echt in zijn geheel, hoor!