Hobby
Home.Hobbyhoek.Mijn werk.Op stap.Fotoalbum.Fotografie.Linken.Contact.

Thierry la Fronde is een Franse televisieserie (zender TF1/ORTF) bestaande uit 4 seizoenen van 13 afleveringen die elk ca. 30 minuten duurden en in zwart-wit gefilmd zijn.

 

De serie werd in Frankrijk uitgezonden tussen 1963 en 1966. In Nederland was dit in de periode 1966-1968 gedurende het toen traditionele zondagavond 19:00-19:30 NTS kinderprogramma waar ook Kapitein Zeppos en Johan en de Alverman een plek vonden.

 

De serie laat zich het best omschrijven als de Franse versie van de Britse Robin Hood en speelt rond 1360 in Sologne. Hoofdpersoon Thierry de Janville komt na omzwervingen terug op zijn landgoed en ontdekt dat dit door de Engelsen is ingenomen door zijn vroegere medewerker Florent de Clouzol. Hij wordt gevangengenomen en opgesloten op zijn eigen kasteel. Met hulp van de ook gevangen genomen goochelaar Judas weet hij zich te bevrijden en schuil te houden in de bossen. Daar neemt hij de geuzennaam "Thierry la Fronde" (Thierry de Slingeraar) aan omdat hij met zijn slinger menige vijand buiten gevecht stelt. Gedurende de serie strijdt Thierry met een stel vogelvrije kameraden tegen Edward III van Engeland en de Prins van Wales ("de Zwarte Prins"). Tot de groep hoort ook het dorpsmeisje Isabelle op wie hij verliefd wordt en met wie hij in de laatste aflevering ook trouwt.

 

Hoofdrolspeler Jean-Claude Drouot kreeg in zijn thuisland te maken met het Swiebertje-effect: ondanks zijn vele theater- en filmrollen raakte hij het imago van avonturier nooit meer kwijt. Grappig is dat de verrader Florent gespeeld wordt door Jean-Claude Deret (ware naam Claude Breitman), die de meeste scenario's voor de serie leverde. De titelmelodie en de weinige tussenmelodieën zijn geschreven door Jacques Loussier, die ook tekende voor de in die tijd gemaakte serie Vidocq.

 

Merchandise

De serie is in Nederland erg populair geweest en leidde tot uitgifte van een drietal leesverhalen met foto's en twee stripboeken. Tevens liep een wekelijkse strip in het jeugdblad TV2000 tussen 1967 en 1968. Deze waren gebaseerd op identieke uitgaven in Frankrijk waar de serie tot heden nog bekend is en tot de "cult" series wordt gerekend. In Frankrijk zijn dan ook nog hoorspelen op grammofoonplaat, soundtrack EP's en liedjes EP's (allen op het Philips label), View Master drie-dimensionele dia's, sleutelhangers en meer uitgebracht.

 

Hoofdrollen

 

Thierry la Fronde - klik hier voor een aflevering op You Tube

Het verhaal

Als de Franse koning Jan de Goede in 1360 bij Poitiers wordt verslagen is dat een zware nederlaag voor de Fransen in hun strijd tegen de Engelse bezetters. De oorlog tussen beide landen duurt dan al 23 jaar. De koning wordt gevangen gezet en gedwongen een groot aantal provincies af te staan aan Engeland.

 

Hieronder valt Sologne in het midden van Frankrijk waar Edward II, prins van Wales, met harde hand regeert. Vanwege zijn donkere harnas krijgt hij de bijnaam Zwarte Prins. Zijn leger bestaat niet alleen uit Engelsen maar ook uit Franse soldaten die aangeworven zijn. Zij gedragen zich ruw tegenover hun landgenoten en houden zich voornamelijk bezig met plunderingen. Ook onder de landheren heerst verdeeldheid.

 

Sommigen collaboreren met de Engelse bezetter, terwijl anderen trouw blijven aan de Franse koning. Onder hen is Thierry de Janville die na verraden te zijn door zijn ritmeester Florent de Clouzol in de gevangenis belandt. Dankzij Jehan de goochelaar en de lieflijke Isabelle weet hij te ontsnappen.

 

Samen met een aantal vogelvrijverklaarde medestanders besluit Thierry naar Engeland te gaan om de koning te bevrijden. Naast Jehan sluiten ook Bertrand de tonnenmaker, Martin de klompenmaker, Pierre de dichter, Judas de toneelspeler en Boucicault, die zijn geheugen is kwijtgeraakt maar nog wel weet dat hij de Engelsen haat, bij hem aan.

 

De tocht is vol gevaren want de Engelsen liggen overal op de loer maar Thierry en zijn mannen kunnen vaak rekenen op de steun van de dorpelingen en van Isabelle, die heimelijk verliefd is op Thierry.

TV > Series

Thierry de Slingeraar

 

Uitgezonden: 1966 - 1968

 

Land: Frankrijk